GP Italië

Monza-Italie

Locatie: Monza
Circuit naam: Autodromo di Monza
Eerste Grand Prix: 1950
Aantal rondes: 53
Circuit lengte: 5.79 km
Race afstand: 306.72 km
Ronde record: 1’21.046 R.Barichello (2004)
DRS Zones: Pit rechte stuk en het rechte stuk richting de bocht Ascari

Monza is de oude man van de Formule 1 circuits, races werden hier elk jaar gehouden sinds het kampioenschap begon in 1950. Behalve in 1980 toen de Grand Prix gehouden werd in Imola. na dat jaar keerde de Italiaanse Grand Prix terug naar Monza en werd er op het citcuit in Imola tot 2006 een Grand Prix gehouden onder de naam Grand Prix van San Marino. In 1957 werd er in Italië een tweede Italiaanse grand prix gehouden onder de naam Grand Prix van Pescara. Duits coureur Michael Schumacher is met vijf zeges recordhouder aantal gewonnen grands prix. Zijn landgenoot Sebastian Vettel haalde tijdens de grand prix van 2008 zijn eerste zege

Uiteraard is met Ferrari in de buurt gebaseerd dit de plek waar de Italianen het circuit versieren met rode Ferrari vlaggen en zorgen voor een geweldige sfeer. De Italianen werden maar liefst 18 keer beloond met een zege in de geschiedenis van de Italiaanse Grand Prix. De laatste Italiaanse coureur die de Grand Prix van Monza won was Ludovico Scarfiotti in 1966. Helaas stierf hij twee jaar later tijdens het besturen van een Porsche.

Monza is een zeer snel circuit waar de auto’s de meeste tijd van de race vol gas rijden, het duurt slechts 80 minuten om de race te voltooien. Het circuit werd vertraagd op een gegeven moment door de introductie van chicanes maar de technologie is verbeterd sindsdien en de auto’s zijn nog sneller en passeren de chicanes zonder al te veel moeite.

Monza is een circuit waar je vooraan op de grid wilt staan. Kwalificeren op zaterdag is zeer belangrijk, acht van de laatste 10 races zijn gewonnen door de coureur op pole position. Monza is geen technisch circuit, het gaat hier puur om snelheid, hoewel er een aantal plaatsen zijn waar de coureurs hard moeten remmen en volledige concentratie nodig is.

Winaars

Jaar Winnaar Constructeur
2013 Sebastian Vettel Red Bull
2012 Lewis Hamilton McLaren
2011 Sebastian Vettel Red Bull
2010 Fernando Alonso Ferrari
2009 Rubens Barrichello Brawn
2008 Sebastian Vettel Toro Rosso
2007 Fernando Alonso McLaren
2006 Michael Schumacher Ferrari
2005 Juan Pablo Montoya Williams
2004 Rubens Barrichello Ferrari